Maskers af – leve jezelf zijn!

Moe? Burnout?

Soms zitten we er flink doorheen, zien we het niet meer zo zitten. Het lijkt wel of alle energie uit ons lichaam is geperst, zo krachteloos en moedeloos voelen we ons. We hebben het gevoel helemaal “vast” te zitten. We zien geen uitweg meer…. Hoe komt dat?

Vastgelopen manifestatie: hoe het zo gekomen is…

Er is een bevrijdende en een manifesterende stroom in ons lichaam, in ons leven, in de wereld. De bevrijdende stroom brengt ons in de wereld van gedachtes, ideeën, bewustzijn. Manifestatie zorgt ervoor dat deze ideeën e.d. vastere vorm aannemen. Zonder manifestatie zou er nooit iets fysieks / materieel tot stand komen.

We creeeren maskers in ons levenWe creëren maskers…

Als we opgroeien (ontdekken, kopiëren, oefenen, herhalen) ontwikkelen we gedragpatronen, meten we ons imago’s aan, ontwikkelen zich lichaamshoudingen en -taal en vormen zich allerlei emotionele (reactie)patronen en andere conditioneringen. In de manier waarop we ons uiten, manifesteren, komen min of meer vaste, stabiele patronen te voorschijn: onze “maskers”. Niks mis mee, we hebben ze nodig om ons in de wereld te kunnen bewegen en ons “staande” te houden. Bewust of onbewust, maskers hebben we nodig om te kunnen functioneren. Maar maskers beperken onze vrijheid en we kunnen er last van krijgen.

… die gaan knellen

Als “wie we werkelijk zijn” niet meer past bij “wie we laten zien”, ontstaat vroeg of laat een (identiteits)crisis. Alsmaar (valse) maskers moeten dragen kost veelal vreselijk veel energie en put je op den duur volledig uit. Geleidelijk raak je de weg kwijt, je weet niet meer wie je bent. Je denkt je wereld nog steeds te kunnen controleren, maar dat wordt steeds moeilijker. Steeds meer maskers, het wisselen maakt je moe.

– Maskers maken ook dat jij je “opgedeeld” voelt (thuis<>werk).

– Maskers komen in conflict met elkaar (werkende<>moeder).

– Maskers zijn achterhaalt, maar blijven actief (de jonge God van 60!).

– Maskers die knellen doen pijn (hoe je mag zijn <> wat/hoe jij je voelt).


De oplossing: terug naar wie je zelf bent

Eén manier om weer wat meer zicht te krijgen op wie jezelf bent, is om heel bewust te kijken naar de maskers (patronen) die je bij je draagt. Er zijn uiteraard meer wegen naar Rome, maar je bewust worden van je maskers, kan je helpen om de verbinding met je werkelijke zelf terug te vinden. EN daarnaast uiteraard de gedachte, je intentie om al die maskers af te zetten en gewoon lekker jezelf te zijn. Zeker maskers die niet meer passen of (rol-/ emotionele) patronen die jouw waarheid geweld aan doen. Afzetten!! Weg ermee… En waarom niet?

Herken je maskers…

Bewustwording van je maskers is een mooie weg terug naar: de bron: “Weten wie je echt bent”. Herken je maskers !! Begin met je mentale maskers. Wat zijn jouw basisovertuigingen (alle blondjes dom..)? Wat zijn jou patronen die maken dat je handelt zoals je handelt? Kijk naar de rollen die je speelt, de maskers die je daarbij op hebt. Doe vervolgens hetzelfde met je lichamelijke patronen.

 

Dan zijn je emotionele patronen aan de beurt. Als gevolg van emotionele gebeurtenissen hebben we geleerd om onze (negatieve) emoties te maskeren. We zetten een masker op, om de “waarheid”, de authentieke respons te verhullen. Bijvoorbeeld: ‘je niks laten merken masker’ (= blij blijven kijken als je inwendig boos bent). Deze emotionele patronen kunnen zo in ons systeem ingebed zitten, dat het patroon nog werkzaam is, lang nadat de “oorzaak” ervan alweer verdwenen is.

…en zet ze 1 voor 1 weer af.

Hoe heerlijk is het om jezelf te mogen zijn? Knellende maskers zijn er om af te zetten. Laat de ongewenste verdedigingswerken vallen, je hebt ze niet meer nodig. Je mag nu gewoon jezelf zijn, jezelf laten zien. Kijk eens wat een pracht! Misschien mag dat niet van iedereen, maar als jij gaat voor jouw geluk, verandert geleidelijk aan ook de wereld om je heen. Komen er mensen om je heen die je wel waarderen voor wie/hoe je werkelijk bent. Het vergt een beetje durf en moed, maar als je de stap kunt maken om je wat kwetsbaarder en opener op te stellen, dan gaat een andere, fijne, relaxte wereld voor je open.

Maskers af – leve jezelf zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.