Hoe breng je meer intimiteit in je relatie ?

Of je het nu wilt of niet … relaties spelen een belangrijke rol in een mensenleven. Er zijn allerlei relaties: van familierelaties via zakelijke relaties tot DE relatie. In dit artikel willen we aspecten bespreken die betrekking hebben op de liefdesrelatie. Inzichten die je kunnen helpen je relatie te verdiepen. Want om eerlijk te zijn, hebben we niet allemaal de wens om met die perfecte minnaar samen te smelten? Een verlangen naar verbinding, een verlangen naar diepe intimiteit? In dit artikel houden we het simpel. We gaan je niet vertellen dat de perfecte Minnaar niet bestaat. We zeggen ook niets over je eigen innerlijke man / vrouw. Nee, we houden het praktisch. Hoe je je bestaande relatie kunt verdiepen. Hoe dichter je bij de geliefde die je hebt …

Maar eerst wat theorie:

Wat is intimiteit

Intimiteit is een besef, een gevoel van openheid, van herkenning, van verbondenheid met één of meer personen. Echte intimiteit gaat er over dat jij in die verbondenheid ook helemaal jezelf mag zijn en blijven. Intimiteit gaat over zien en gezien worden in relaties. Er zijn allerlei soorten relaties: van familierelaties via zakenrelaties tot DÉ relatie. In deze les willen we eens ingaan op aspecten die DE (intieme) relatie aangaan. Inzichten die je kunnen helpen om die intimiteit met een (potentiële) partner te verdiepen.

NOOT: Heb je een partner, dan kan je die inzichten direct toepassen. Heb je geen partner, dan zal het toepassen van de inzichten en “doen” van de oefeningen, een intieme partner zeker dichterbij brengen. Intimiteit kun je niet “doen”, je kunt wel de ruimte scheppen om het te laten gebeuren.


Meer intimiteit in je relatie

4 “verdiepingsleutels”: basis, openheid, gevoeligheid en ontdekken

meer intimiteit in je relatie - intimiteitssleutelsWat ons betreft zijn er 4 aspecten die de sleutels vormen tot verdieping van je intimiteitsrelatie.

Zie de figuur.

De basis

Dit gaat over je (fysieke/emotionele/ mentale/spirituele) basis, de toestand waarin jij je bevindt.Ben je wel toe aan een relatie?

Hoe meer in rust, hoe meer in balans, hoe “volwassener” je bent, hoe beter het uitgangspunt is om je relatie te verdiepen.

Openheid

Deze sleutel heeft te maken met hoe toegankelijk je bent. Hoe meer (eerlijker) jij je laat zien, hoe dieper je samen kunt groeien. Kun jij je geheimen prijsgeven? Delen wat lastig voor je is? En ook: hoe meer je bereid bent echt te kijken (ontvankelijk), hoe meer je kunt zien. Kun jij je overtuigingen opzij zetten en wérkelijk kijken, luisteren naar de ander? Kun jij je partner ontvangen…

Gevoeligheid

Deze sleutel zegt iets over je (emotionele) gevoeligheid (EQ). Kun jij contact maken met je emoties? Weet jij je emoties ook (gepast) uit te drukken? Kun je bij de meer subtielere aspecten van je zijn (intuïtie) en je relatie (verbinding)? Ook hier geldt een tweerichtingsverkeer.  Hoe is het met je empathisch vermogen? Als  je doordringt tot de meer verfijndere signalen die je partner afgeeft, dan neemt de diepgang van je relatie ook toe.


Meer intimiteit in je relatie is eigenlijk heel simpel:

zorg dat jij je basis(rust) vindt;
wees maximaal open; wees gevoelig en blijf elkaar ontdekken…
 


Ontdekken

“Achter de geraniums” is je relatie op sterven na dood! Naarmate jij meer bereid bent je partner te blijven ontmoeten, is meer verdieping mogelijk. Nieuwsgierig blijven, steeds maar weer nieuwe dingen zien. En ook hier geldt weer: ontdekken betekent voor jou groeien. Wie het allemaal al wel gezien heeft, staat niet open voor verdieping. Ontdekken gaat over de bereidheid te “zien” en de bereidheid zelf ook te groeien.


Meer intimiteit in je relatie

4 “verdiepingsgebieden”: Body, mind, heart and soul

Wat mannen en vrouwen samen zo fantastisch maakt, is dat ze elkaar (kunnen) aanvullen.  Binnen jouw leven, jouw relatie bestaan er een aantal gebieden waarop je elkaar kunt aanvullen: body, mind, heart and soul. Je relatie verdiep je eigenlijk direct, als je alle vier de gebieden onderkent; dus  aandacht schenkt aan alle vier gebieden. Verdere verdieping ontstaat ook indien er een natuurlijke balans is tussen de vier gebieden.

meer intimiteit in je relatie - intimiteitsgebiedenBody

Een lijfelijke, intieme  relatie hebben met je geliefde is prachtig. Aanraking, intimiteit en seksualiteit raken essentiële behoeften van de mens en zijn ook super relationeel. Zo’n relatie kan je eindeloos uitdiepen… als je open bent, gevoelig en wil ontdekken!! Samen zijn, samen bewegen. Samen de liefde bedrijven.

Mind

De ervarings- en gedachtewereld is ook vol mysterie. Vanaf dag één dat we elkaar ontmoeten vertellen we elkaar “wie” we zijn, wat we hebben meegemaakt, wat onze dromen zijn. Zoek de overeenkomsten, ervaar de verschillen. Een potentieel eindeloos proces van elkaar ontdekken. Vanuit dat (open en sensitief) ontdekken ontstaat verdieping in de intimiteit, ontluikt de liefde. In de mind maken we plannen en vullen we ons gezamenlijk leven in.

Heart

De “mind” is selectief, het lichaam heeft voorkeuren, maar het hart kent geen voorwaarden. Als de voorwaardelijke liefde van de mind zich verplaatst naar het grenzeloze en onvoorwaardelijke liefhebben van het hart, dan ben je in een nieuw gebied aangeland. Een gebied waarin het innerlijk een belangrijke(re) rol gaat spelen dan het uiterlijk. Een gebied waar hartscontact plaats vindt. Waar liefde ook niet meer exclusief en selectief is, maar overvloedig is en stroomt naar iedereen. Net zoals een bloem die zijn geur verspreidt, ook al is er niemand.

 

meer intimiteit in je relatieSoul

En dan is er nog een gebied, dat wat minder makkelijk te beschrijven valt: het gebied van de ziel. Het gebied van jouw essentie, van onmetelijke wijsheid. Waar rust en ruimte is. Waar bewustzijn ons verbindt. Een energetisch gebied van ZIJN, “uitstraling” en “aura’s”. Waar fysieke en mentale grenzen helemaal weg vallen en we ons met de ander voelen samensmelten.  Een “ander” bewustzijn, waar je niet meer weet waar “jij” ophoudt en waar je partner begint.  Waar jullie één gezamenlijke aura krijgen. Waar jullie ook worden opgenomen in de oceaan van het bestaan. Een gebied waar plaats, vorm en tijd weg gevallen zijn.


Ja, ja, leuk verhaal, maar nu praktisch!

Hopelijk begreep je de reikwijdte van het bovenstaande verhaal. En dan begrijp je dat de mogelijkheden om je relatie te verdiepen eindeloos zijn. Het belangrijkste is dat je “samen oefent”, dingen samen probeert. Met wat? Dat is precies wat je zo mooi samen kunt beslissen. Laat het gewoon ontstaan. Nog een beperkt aantal praktische tips voor wie zijn relatie wil verdiepen. Zie ook het artikel Tantrische relatietips.

Zorg voor jezelf

 1. Accepteer jezelf! Als je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van iemand anders houden?
 2. Neem je rust, zorg dat je uitgerust bent.
 3. Haal je blokkades weg! Weg met je irritaties (zie onder andere het artikel over Sharing). Herken je emotionele patronen.
 4. Erken je behoeften en verlangens. Durf je uit te spreken! Ga ervoor! Durf te leven, wees niet zo bang … Laat je leven leiden door je hartwensen. Take a risk!
 5. Let op je focus. Kies voor een meer innerlijke focus, minder gericht op uiterlijke “objecten”.

Zorg voor je partner

 1. Accepteer je partner; maak contact met je hart. Verbind jezelf met liefde / mededogen.
 2. Wees open en eerlijk; Deel met je partner wat je voelt, projecteer niet (je wijzende vinger, jij!), hou het voor jezelf.
 3. Zie het positieve er van in, wat er ook is !!! Geef positieve feedback.
 4. Doe iets voor de ander. GEEF! Zet je gekneusde ego opzij! Verplaats jezelf in zijn / haar situatie.
 5. Luister, wees geduldig, geef ruimte, geef vrijheid, help hem/haar om zijn/haar dromen te vervullen.

Zorg voor samen

 1. Zorg voor quality time, leg alles opzij, volledige aandacht voor elkaar en volledig aanwezig in het hier en nu.
 2. Ontmasker en verander je patronen, je gewone routines; Ga lekker buiten de kaders denken; doe eens gek!!!
 3. Mediteer samen, zeg het met je energie, met je aanwezigheid, zonder woorden, ontdek “samenzijn”!
 4. Accepteer de mannelijke / vrouwelijke verschillen (tussen jullie); Omvat je eigen man- / vrouwelijkheid.
 5. Durf jezelf te verliezen; Lééf voor je partner; lééf om het bestaan ​​te aanbidden.

Meer relatietips

Lees meer

Wat is een tantrische relatie ?

Terug naar Tantrische relaties

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

Verder naar de Tantra Blog


Online Cursussen voor Lovers

secrets for loversKijk ook ons naar ons online aanbod van themacursussen (voor Lovers). Bijvoorbeeld onze themacursus Secrets for Lovers

 

of  Tantrische seks, wat is dat?“.

Leer anders vrijen in 3 weken


OTL…, powered by Solana en Satori

Meer intimiteit in je relatie
Getagd op: