Vrij en ontspannen leven …

Begin juli 2018 gaven we onze laatste “live” workshop, met een grote groep bekende en  nieuwe tantra-vrienden. Een heerlijk weekend met gemengde gevoelens wat ons betreft. Enerzijds het gevoel de keus gemaakt te hebben die op dit moment bij ons past. Anderzijds ook weemoed en een traantje. Onzekerheid ook hier en daar. Hoe gaan we onze “tantra-gaven” nu verder inzetten? We gaan het zien, we hebben alle ruimte!

… is een keuze

Daarna gingen we een nieuwe fase in, zoals ieder van ons op enig moment. De keuze die we toen, in die fase, maakten om veel te reizen heeft natuurlijk veel te maken met de wens om vrij en ontspannen te leven. En even natuurlijk is die keuze geen voorwaarde daarvoor. Hier (in Zuid-Frankrijk momenteel) kunnen we net zo veel of weinig ontspanning en stress ervaren als “thuis”. Het verschil is, dat we nu op veel verschillende plekken “thuis” zijn en daar wel heel erg van genieten.  Maar altijd en overal heb je de keus… Om te zijn met wat er is. Én om de ruimte te scheppen waarin je meer rust en ontspanning kunt ervaren in je dagelijks leven… Lees hoe wij dat doen en wat jij (ook) zou kunnen doen…


Levensfasen

Creatie en succes

In het leven maakt iedereen verschillende fasen mee. Tussen 30 en 50 jaar staat vaak het opbouwen van gezin en carrière op de voorgrond. Een periode die vaak gepaard gaat met veel “willen” en “moeten”. En dat brengt -uiteraard- de nodige stress met zich mee. Eerst is dat -tot op zekere hoogte- zelfs vaak fijn: een enthousiaste, soms zelfs gepassioneerde manier van creëren. Jezelf uitdrukken in de wereld, je plaats in nemen. Je gaven te benutten. Iets tot stand te brengen. Je eigen unieke Zijn vorm te geven in dit leven. Te doen waarvoor je geboren bent misschien?

Wat is jouw passie nú?

je passie volgenJe passie, je hartsverlangen, is geen statisch iets. Wat eerst helemaal bij je paste, is nu misschien anders. Een nieuwe levensfase kan een nieuwe passie, nieuwe verlangens met zich mee brengen.

Vaak ontstaat eerst twijfel: is dit nou wat die bedoeling was? Wat is de zin van dit alles, is dit nou is wat ik werkelijk wilde?  Wat is nú mijn passie, volg ik mijn hartsverlangens van nu? Die twijfel gaat vaak gepaard met gevoelens van “door moeten gaan” en “geen keus hebben”.

En dat brengt dan veel stress, terwijl er tegelijkertijd weinig ruimte voor ontspanning is. Ach… iedereen (her)kent toch in enige mate dit verhaal?

Verlangen om je flow te volgen

Gaandeweg je leven neemt het verlangen toe om je huidige, en/of wezenlijke passie te voelen, volgen, en vorm te geven. Om te kunnen leven zoals bij jou past. En dat kan best energiek zijn. Dan kan je best veel “doen”. Maar iets doen vanuit spanning, moeten en willen is iets heel anders dan iets doen vanuit rust. Gestrest naar een (onhaalbaar) doel rennen is iets anders dan ontspannen ergens voor gaan.


Twee kanten van rust en ontspanning in je leven

rust in je levenVaak denken we dat we rust en ontspanning vinden in het weekend of in die ene vakantie per jaar. Dán moet het gebeuren en móeten we tot rust komen. Om daarna weer dubbel zo hard verder te kunnen. Maar zo werkt dat dus niet.

‘Rust en ontspanning in je leven’ heeft twee kanten. Aan de ene kant heb je dat nódig om:

  • Verbinding met jezelf te voelen
  • Te luisteren naar je hart
  • Te doen wat bij je past
  • Te leven vanuit je hart
  • De juiste keuzes te maken

Aan de andere kant gééft het juist rust en ontspanning als je dit kunt voelen en doen. Een mooie vicieuze cirkel, die je zowel in een spiraal naar boven als naar beneden kan voeren. Je neemt geen rust, dus volgt je flow niet, en je krijgt nog meer stress. Of je neemt je rust, weet wat goed voor je voelt. En in ontspanning vind je het vertrouwen en de ruimte om keuzes te maken, die soms onmogelijk leken, maar die helpen om je flow te volgen. Waar kies jij voor?


Kies voor ontspannen en vrij leven


Onze ervaringen met die twee kanten

Energiek én ontspannen leven

online tantra cursus makenWij kennen ook die verschillende kanten. Zelf hebben wij ervaren hoe fijn en belangrijk het is je flow te volgen en hoe je dan héél energiek en toch heel ontspannen kunt werken. Veel kunt doen en toch rust kunt voelen. Meer dan 10 jaar lang hebben we op die manier onze passie -het voorbereiden en geven van onze tantra-workshops- gevolgd. Reizen, vooral naar landen met een lekker warm klimaat, is een tweede passie. Niet zozeer de toerist uithangen (soms even ook wel natuurlijk), maar vooral gewoon “zijn” op andere plaatsen..

Het ontspannen en vrij leven en toch veel “doen” kennen we ook van het samenstellen van onze nederlandse online cursussen, een paar jaar geleden tijdens een verblijf in India. Daar ‘werkten’ we soms 10 uur op een dag. En toch was er een heerlijke rust en ontspanning. Energiek én ontspannen, dat kenmerkte deze periode van ruim 10 jaar.

Een nieuwe fase, onze flow met nieuwe accenten

Een geweldige tijd!! Daarna zijn we echter in een fase gekomen, waarin onze energie meer uitging naar de vrijheid van elk moment kunnen gaan en staan waar we willen, en waarin we heel veel gingen reizen.

Een nieuwe fase, een nieuwe flow. Of liever gezegd, een accent-verschuiving in het vormgeven van onze beide passies: tantra en reizen. Daarmee kwam een eind aan het geven van “Live-workshops”.

Nu is er weer een nieuwe fase gekomen. Het leven verandert continue. Maar we blijven actief met tantra, met name in de vorm van het samenstellen van onze online tantra-workshops/themacursussen. We blijven onze websites ook aanvullen met nieuwe meditaties.


Tips om ontspannen en vrij te leven

Op onze websites hebben we al veel geschreven over wat ons daarbij geholpen heeft. Het is allemaal niet zo moeilijk als het soms wel lijkt, maar toch zijn er tips die ons erg geholpen hebben en die we graag doorgeven.

Adempauze

Neem om te beginnen maar eens een adempauze. Gewoon, hier en nu, op dit moment. Doe je ogen maar even dicht… Focus je op je ademhaling (adem misschien een klein beetje dieper dan anders)… En doe vervolgens maar eens één minuutje niks… Helemaal niks… Let alleen meer een beetje op je ademhaling…

En… Hoe moeilijk was dat? Niet hè? En voelde je niet even een beetje meer rust en wat ontspanning in je lijf? Wat een mooi begin. Eén minuutje maar. En als je dat zo af en toe doet… Op de wc, in de bus, als je wacht voor een stoplicht, tijdens je kopje koffie… Wow, je zal merken hoe dat je helpt.

Meer tips

Natuurlijk hebben we nog veel meer tips en ook veel mooie meditaties, die je hierbij zullen helpen. Daarom volgen hier een aantal links naar artikelen en meditaties, waar jij zeker ook iets aan kunt hebben.

Weer leren ademen:

Voor alle ademmeditaties geldt: neem de tijd en laat de meditatie groeien. Het is niet zoiets als even één keertje doen en dan is het klaar. Zo werkt het niet. Weer leren ademen, op een bepaalde manier ademen
druk in je hoofd

10 Tips om uit je hoofd te komen

In je hoofd blijft het soms maar doorgaan. Het is soms één groot gebabbel daar van boven. Dat noemen we de Monkeymind, een continue stroom van gedachten waar geen einde aan komt. Het maakt je vaak rustig, gestresst. Daarom vind je in dit artikel 10 tips om uit je hoofd te komen.

droomlevenGeleide meditatie Droomleven

Vaak leef je je leven zonder te merken hoe jij je laat beperken in je mogelijkheden. Hoe gedachten als “dat kan toch niet, dat hoort niet, dat mag niet” je vrijheid beperken.

In de meditatie ‘Droomleven’ zoek je de vrijheid. Voel maar eens wat vrijheid eigenlijk voor jou betekent. Daarna nemen we je mee de vrije ruimte in.

Deze meditatie duurt een klein half uur. Je kunt deze meditatie nu gratis doen!

Rust en ontspanning in je dagelijks leven

Rust en ontspanning in een hectisch leven, kan dat? Kun je volop meedoen aan het leven en toch heel rustig en ontspannen blijven. De tantra training “de Geheimen van Tantra” omvat een veelheid aan dagelijkse onderwerpen en bijdragen aan een happy-er leven. Eén ervan is de rust en ontspanning die tantra je brengt. Niet door je leven direct radicaal te veranderen, wél door bewustwording en

Tantra op een speelse manier in je leven brengen

Heb jij soms zin in een uitdaging? Een uitdaging die nu eens geen spanning veroorzaakt, maar één die op een leuke, speelse en toch verdiepende manier een aantal belangrijke elementen in je leven raakt. 21 dagen lang kan je elke dag opnieuw zelf bepalen hoe uitdagend je de (volgende) dag tegemoet gaat. Je kunt per dag kiezen uit drie verschillende challenges: een lichte, een prikkelende of een uitdagende. De challenges zijn zonder noemenswaardige voorbereiding te doen, relaxt, ontspannen en vol enthousiasme.

Niet leeg- of vollopen, maar overstromen!

Word je wel eens helemaal leeggezogen? Of raakt je soms zo vol dat je bijna uit elkaar barst? Niet leeg- of vollopen, maar overstromen! Leer je energiebalans te houden en ontspannen én energiek te leven

Heerlijk ontspannen

Het is niet altijd zo makkelijk om je te ontspannen. In dit korte artikel een paar tips om je daarbij te helpen

Het genot van simpel leven

https://www.online-tantra.nl/het-genot-van-simpel-leven/

Relaxed in je relatieEen tantrische relatie: meer ontspanning, begrip en liefde

Teveel haast om wérkelijk naar elkaar te luisteren. Te veel spanning – in je hoofd of in je lijf –  om ontspannen en liefdevol samen te zijn. Elkaar werkelijk te ontmoeten, je diep met elkaar te verbinden. Tantra helpt en wijst je de weg en biedt je de middelen.

Ontdek hoe je (weer) meer ontspanning en liefde in je relatie brengt

 


Online Tantra, powered by Satori en Solana

Vrij en ontspannen leven
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *