Hoe kan je iemand helpen in een moeilijke tijd (2)
Wat is verdriet
Verdriet is een primaire menselijke emotie om uit te drukken dat je niet gelukkig bent. Verdriet wordt veelal veroorzaakt door verlies. Verlies van een partner door overlijden of doordat een (liefdes)relatie verbroken wordt. Verdriet omdat je iets “kwijt” bent of losgerukt wordt waar je aan gehecht was. Dat kan je gezondheid zijn, je baan/inkomen, of iets tastbaars. Je kunt zelfs verdrietig zijn omdat een “droom” uiteen is gespat. Verdriet heeft echter in de meeste gevallen te maken met verlies. Het is een soort onthechtingspijn. Je was voor je geluk afhankelijk van datgene wat je verloren hebt. Je hebt je afhankelijk gemaakt.
Weet je nog je eerste knuffel?
De meeste van ons weten het nog wel. Het intense verdriet van het verlies van je eerste knuffel. Misschien een doekje, een pop of een stuk speelgoed (haha auto voor sommige volwassen mannen). Waardering, aanhankelijkheid, hechting, afhankelijkheid een toenemende band / vervlechting die diep in je geest, in je hele systeem verankerd wordt. Het is soms een onderdeel van jezelf geworden. Als je het verliest is het alsof een rib uit je lijf weggescheurd wordt. Tolle noemt het identificatie. Je vereenzelvigt je ermee. Het verdriet is daar als dat “deel” van je wordt afgenomen. Hoe sterker de identificatie (afhankelijkheid), hoe groter het verdriet.
Niet(s) onderdrukken, niet(s) uitleven
De dingen komen en gaan. Mensen komen en gaan. De wereld is continue is verandering. Leven en dood, het hoort er allemaal bij. Zo ook verdriet. Verdriet is goed, niks mis mee. Verdriet is een signaal dat er een overgang plaats vind naar een nieuwe situatie. Energie wil in beweging blijven, levensenergie wil stromen. Met vol stromende levensenergie ben je gelukkig. Dus blijf voelen, stop je verdriet niet weg. Doorleef je verdriet en laat het dan weer los. En tegelijkertijd: sla ook niet door! Verdrink niet in je verdriet. Er is meer in het leven dan je verdriet. Het leven gaat door, alles gaat voorbij, blijf ook niet te lang in je verdriet hangen.
Hoe kan je iemand met verdriet helpen ?
Liefdevolle aanwezigheid
De beste manier om iemand te helpen die verdrietig is, is door liefdevol aanwezig te zijn. Door er werkelijk te “zijn”, door beschikbaar te zijn, door aandachtig te zijn, werkelijke interesse te tonen in de ander. Dáár helpt je iemand mee. Zorgen voor de ander zonder jezelf weg te cijferen. Hoe heerlijk is “geven”, liefde is geven. Je tijd, je aandacht, gewoon aanwezig zijn is vaak al voldoende. Er zijn voor de ander in welke vorm dan ook. En neem gerust initiatief: bel, mail, ga langs. Dring jezelf niet op, hou het demand free, maar een beetje volhardendheid mag best.
Holding space
Hoe heerlijk is het als je er gewoon mag zijn, precies zoals je bent. Ja nu dus even verdrietig. Je kunt iemand waanzinnig helpen door even je adviezen en oplossingen achterwege te laten. Gewoon even meelopen op zijn/haar pad. Aandachtig luisteren naar wat gezegd wordt. Begrip tonen en iemand bekrachtigen in zijn/haar gevoelens. Ja, het mag er allemaal zijn, het is oké. Iemand vasthouden als dat nodig is en goed voelt. En nogmaals: niet proberen te fiksen, niet ongevraagd oplossingen aandragen. Holding space leert je ook geduldig te zijn. Gewoon even wachten op wat er komt. Het verwerken van verdriet kost tijd, soms meer dan we hebben…
Gepaste respons
Structuur aanreiken
Iemand met zijn/haar verdriet helpen betekent niet dat je nooit iets “mag” doen. Soms is structuur aanreiken heel gepast. Even geen gedoe, alle praktische dingen geregeld. Even geen geneuzel over randzaken. Zo kan iemand zich helemaal bezighouden met het aanwezige verdriet. Zo krijgt het verdriet de plek die het nodig heeft (verdient).
Afleiding
Het kan ook zijn dat afleiding – even eruit – nodig is. Verdriet kan zo intens zijn dat je erin kunt “verbranden”. In die situaties ben jij, als begeleider, het instrument van het universum om e.e.a. in goede banen te leiden. Even afleiding… Neem iemand mee, even eruit. En natuurlijk soms ook concrete hulp bieden. Zien en doen wat er gebeuren moet. Actieve (financiële) ondersteuning bijvoorbeeld. Gewoon ook vragen: wat kan ik voor je doen?
Overbrugging
Verdriet maakt de weg vrij voor een nieuwe situatie. In de overbrugging valt veel te ondersteunen. “Loslaten is nog niet makkelijk”. Bij grote veranderingen is een tussenfase op zijn plaats. Soms kan het helpen als er “iets anders voor in de plaats” komt. Denk maar aan je knuffel… Een nieuwe vriend(in) doet soms wonderen.
Iemand helpen in een moeilijke tijd
Damage control
Veilige bedding
Mensen met intens verdriet zijn hun “normale” zelf niet en kunnen soms rare dingen doen. Je kunt iemand met verdriet helpen door een veilige bedding te creëren of te bewaken dat die blijft. Belangrijke beslissingen een rouwperiode zijn vaak niet verstandig.
Grenzen bewaken
Bij een veilige bedding hoort ook het bewaken van grenzen. Als iemand vanuit verdriet zichzelf iets aan wil doen, dan is het zaak om toch in te grijpen. Er zijn grenzen. Uit verdriet kan iemand slecht voor zichzelf gaan zorgen: lichamelijke verwaarlozing, drinken, drugs… Verdriet kan ook uitzichtloos worden en tot depressie leiden. Waakzaamheid is dan geboden.
Tijd heelt alle wonden
Je kunt iemand helpen om zijn/haar verdriet te verwerken, maar uiteindelijk moeten ze het toch wel zelf doen. In een veilige omgeving met liefdevolle mensen om je heen lukt dat vast wel. Soms slaat het verdriet toch “vast” in het lichaam. Ook dat is prima, tijd heelt alle wonden. Wat nu niet verwerkt en losgelaten is, komt “ooit” nog wel aan de beurt. Het leven is intelligenter dan wie dan ook kan bevatten.
Focussen op betere tijden
Dat wetende kan je het universum ook een beetje helpen. De slinger zwaait weer terug, dus geluk is binnen handbereik. Je kunt actieve stappen nemen als je daar aan toe bent. Je kunt iemand uitnodigen om dat te zien en zich daarop te richten. De mogelijkheden zien, er is licht aan het einde van de tunnel. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus blijf positief en geef zetjes in de “goede” richting. Wees geduldig, geef verdriet de plek die het verdient, en help doorschakel op het juiste moment. Na een groot verlies komt de tijd dat iemand weer op eigen benen kan staan.
Happiness happens when you fit with your life
Weten wat bij je past is belangrijk om gelukkig te zijn. We zijn allemaal mensen met onze eigenheid, wensen en dingen die we waarderen. Die knuffel is vervangbaar, die auto ook. Je verloren partner is wat lastiger, maar er is/komt vast wel weer iemand die bij je past. “Geluk” is het resultaat van goed gecentreerd zijn, van leven vanuit je hart. Daar vind je wat echt belangrijk is voor jou. Daar vind je jouw waarheid, daar vind je jouw hartverlangens.
Liefde heelt
Hartmeditatie is een uitstekend medicijn tegen (oud) verdriet, tegen hartenpijn. Het is niet je hart die verwond is, het zijn de schillen erom heen die pijn doen, verdriet te weeg brengen. Liefde heelt. Liefde voor jezelf, daar begint het mee. Wie dat kan zien is op weg naar een betere, gelukkigere toekomst. Liefde kan je (oude) pijn en verdriet transformeren tot bruisende levensenergie. Losmaken wat vast zit, ontspannen en energieker worden. Groeien in liefde zelfs. Weer zo liefdevol worden dat je (weer) overstroomt en ook anderen kunt verwarmen. Zo is het leven bedoeld!
Lees ook
Niet leeg- of vollopen, maar overstromen
Wat kan je doen als je een moeilijke tijd hebt.
Passende online cursussen
Iemand helpen in een moeilijketijd, powered by Online Tantra
986dou