Heling voor het hart

Je hart is de toegangspoort tot een gelukkig leven. In je hart is het centrum van je wezen, het is de zetel van liefde. Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen over het hart en de liefde.

De serie bestaat uit de volgende artikelen:

Love is a good feeling

Seks, liefde en extase

Wat is een hartorgasme

Heling voor je hart– dit artikel


Heling voor het hart

Pijn blokkeert je hart, heel je hart

(Oude) pijn zorgt ervoor dat je hart op slot zit. Iedereen ervaart dat soms.

Iedereen kent pijn

We zijn allemaal gewond in het leven, op verschillende manieren. Je hebt misschien het verlies van een partner ervaren. Een ouder verliet je, in je dagelijkse leven of emotioneel, en je voelde je alleen. Je ging door een pijnlijke scheiding of je partner stierf. Op school werd je gepest, je voelde je opzij gezet. Misschien voelde je in je werk dat je werd overgeslagen, of voelde je je overgeslagen en buitenspel gezet. Je werd niet gezien als je je buitengesloten voelde, als een buitenstaander.

Afwijzing, verlating, iemand heeft je pijn gedaan … je kunt op zoveel manieren gekwetst worden. En dat veroorzaakt soms enorme emotionele pijn (en) en vaak hartenpijn. En dat doet zó zeer.

Lees over oude wonden en heling ook onze heling-verdiepingspagina

Pijn vermijden

En dat willen we niet voelen. De kans bestaat dat je jezelf voor die pijn afsluit door hem weg te duwen. Door een muur te bouwen, een schild om je hart op te trekken, dat ervoor zorgt dat je de pijn niet voelt. Je hoopt ook dat het beschermt tegen toekomstige pijn. En je wil voorkomen dat je die pijn opnieuw ervaart. Je omringt dus je hart met een stevig (wapen) schild.

Sommige delen van pijn kunnen zo duidelijk aanwezig zijn, dat je die niet kunt negeren. Je weet dat het er is en je voelt het ook extreem. Maar soms is de pijn dieper, meer verborgen. Dan denk je dat wat er is gebeurd voorbij is en dat er geen pijn meer is. Toch is de kwetsuur op een diepe laag nog steeds aanwezig. En het schild rond je hart is nog steeds actief.

Helemaal geen gevoelens meer

schild om je hartHet vervelende eraan is, dat je jezelf niet kunt afsluiten alleen voor de pijn, voor de negatieve gevoelens. Als je je hart beschermt tegen (pijnlijke) gevoelens, sluit je je hart voor álle echte gevoelens. Voor pijn én fijn, voor angst én voor liefde. Als je een schild om je hart hebt, is de kans groot dat je je helemaal niet meer of slechts tot op zekere hoogte kunt voelen.

Ondanks dat schild zal jij je toch niet beter voelen, maar eigenlijk zelfs slechter. Je bent je er misschien niet van bewust, maar het verstoort wel. Je zult merken dat je jezelf er bewust of onbewust voor afsluit om liefde in je hart en je leven toe te staan, en dat zal voorkomen dat je een echte verbinding met anderen tot stand brengt. En je zult je eenzaam voelen. Of in het ergste geval zal je die eenzaamheid niet eens meer voelen … Het schild rond je hart is zo stevig, zelfs hard, dat je helemaal niets voelt, behalve misschien een vaag gevoel van gemis.

Hoe kan jij je hart helen

Genezing is iets dat je niet kunt doen

Hiervoor is geen trucje, geen techniek. Genezing gebeurt, net zoals alles in het leven altijd gebeurt. Dat betekent niet dat je niets kunt doen. Wat je kunt doen is: geef de pijn ruimte, zie het onder ogen. En je kunt de ruimte vrijmaken waarin genezing kan plaatsvinden. Door de pijn te accepteren en toe te staan. Als je de moed hebt om de pijn te voelen, kan deze naar de oppervlakte komen. En dan is het mogelijk om de pijn te laten smelten, als ijs in de zon.

Bewustzijn

Dat gezegd hebbende, zijn er toch heel wat tantrische manieren om je te helpen je hart te openen en je schilden neer te laten. Een heel belangrijke hulp daarbij is je bewustzijn. Neem je schilden waar, herken ze. Let op wanneer ze actief zijn. Wat hen triggert. Wanneer je je schild optrekt. En neem waar wanneer je schilden neergelaten zijn, je meer open bent, en wat je heeft geholpen om daar te komen.

1.    Herken de pijn en laat die toe

Dus als je dit herkent, het ervaart… Als je dit gemis voelt, die afzondering, dat gebrek aan verbinding… weet dat het anders kan. Dat je leven er zó anders uit kan zien als je jezelf toestaat te voelen. De pijn, maar ook de liefde, het geluk.

Als je je hart hebt gesloten, op slot gedaan, dan is het tijd om er iets aan te doen. Om het schild te verwijderen. En dat vereist nogal wat moed van je. De moed om de pijn onder ogen te zien. Maar ook om de pijn los te laten en jezelf te helen.

Om erachter te komen welke schild(en) je hart omringen, kan je kijken naar je relaties  met de meest intieme mensen in je leven (verleden of heden) en waarnemen of er enige angst, bezorgdheid of spanning ontstaat. Merk op hoe je je voelt wanneer je bij hen bent, en wat voor soort schild je beschermt tegen gevoel. Richt je vervolgens op wat de tegenovergestelde ervaring voor jou zou zijn. Als je jezelf bij iemand bijvoorbeeld beschermt tegen het voelen van verdriet, dan blokkeren je muren je ook om dan vreugde te kunnen voelen.

Als je jezelf beschermt tegen confrontatie of woede, is er geen ruimte voor het voelen van empowerment en bekwaamheid. Merk op wat je patroon is, wanneer het ontstond, bij wie het kwam en wat er voor nodig is om er weer vrij van te zijn. Veroordeel jezelf of dit proces niet. Wees je bewust van wat er is. En omvat het / jezelf in liefde.

2.    Intenties en acceptatie

Accepteer wat er in je leven gebeurt, kijk naar mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Maak contact met je echte hartenwensen en onderzoek hoe je die kunt vormgeven. Dit zijn belangrijke stappen in het leven van iemand die vanuit het hart wil leven.

Word je bewust van wat er in je hart leeft en wat je verlangens en intenties zijn. Zoek het contact en de intimiteit met je lichaam en je hart. Van jezelf houden, dat betekent zoveel. Wees je bewust van je intenties met liefde, wat je hart verlangt. En neem stappen om deze verlangens te volgen. Maar doe het zonder er een doel van te maken, iets dat moet gebeuren voordat je gelukkig en liefdevol kunt zijn.


Heling voor het hart


3.    Erken en bedank je schilden

Als je in bed ligt, focus dan op een open hart. Communiceer rechtstreeks (in je geest) met je muren en schilden. Erken hoe goed ze hun werk hebben gedaan om je te beschermen, en bedank ze dat ze je in het verleden tegen pijn beschermt hebben. Vertel de schilden dat ze hun doel hebben gediend, en dat je ze nu kunt loslaten! Laat ze weten dat je klaar bent om de goddelijke, intelligente, onvoorwaardelijke liefde van je hart te vertrouwen, die ALLE echte bescherming zal bieden die je nodig hebt. Laat deze oude schilden weten dat je er diep naar verlangt om vrij van ze te zijn, zodat je de grootste orgastische hartervaring van je leven kunt voelen! Vertel de schilden dat je volledig veilig bent voor alles in je verleden, heden en toekomst. Bedankt ze voor de bescherming en neem afscheid van hen.

4.    Laat je schild(en) neer

Dat alles gezegd hebbende, weet dat je niet gelukkig kunt zijn, noch vrede kunt ervaren, laat staan gelukzaligheid of zelfs een hartorgasme, als deze schilden je hart blokkeren. Je zult er voor moeten kiezen om ze weg te halen. Omdat het dragen ervan (hoewel je er wellicht helemaal aan gewend bent) voelt als een zwaar gewicht op je borst! Het lijkt misschien riskant om dit beschermende schild neer te laten, maar het is nog veel erger om je hele leven in deze emotionele gevangenis te moeten leven.

5.    Wees dapper

Angst voor angst

In het begin kan het eng zijn om je schild neer te laten. Je hebt misschien een gevoel van naaktheid, kwetsbaarheid: je bent bang dat iemand je gemakkelijk pijn kan doen. Maar als je hart achter een muur leeft, mis jij de echte vrijheid en vreugde van het leven.

Als je bang bent om een bepaalde emotie te voelen, zit je vast en leef je in een gevangenis. Dan ben je bang voor de angst. Dan ben je bang voor dingen die misschien helemaal niet realistisch zijn, die misschien nooit gebeuren. Of ze gebeuren wel, maar je kunt daar heel goed mee omgaan. Je leven houdt niet op, het is niet allemaal zo zwaar als het lijkt. En misschien is wat je ervaart zelfs van heel grote waarde, het leert je wellicht een uiterst waardevolle les en dat is waarom het op jouw pad kwam.

Angst bestaat alleen in de mind

Wat ooit in het verleden een beschermend schild was, is nu een emotionele gevangenis geworden.

De meeste mensen in de samenleving hebben geleerd hun schilden in het openbaar, en zelfs privé, omhoog te houden. Ze leven vanuit een ego dat zich diep onzeker voelt, en doen dus alsof ze sterk zijn, door zich niet kwetsbaar op te stellen en emotioneel bloot te geven. Het ego is voortdurend bang om de controle te verliezen, verpletterd te worden of dat er misbruik van gemaakt wordt.

Het is nogal ironisch, maar als het gaat om echt empowerment in je leven, als het er om gaat de controle los te laten en te voelen waar je bang voor bent, is dat geen zwakte, er is juist een sterk persoon voor nodig. Het leven is gevuld met paradoxen. De (angstige) gevoelens die je ooit had brachten je misschien wel bij de toegangspoort tot het ervaren van meer liefde. Het enige waar je ooit voor wegliep, wordt plotseling datgene waar je naartoe rent.


“Dat wat echt is, kan niet worden bedreigd. Dat wat onwerkelijk is, bestaat niet”

~ Een cursus in wonderen ~


Dus laat je bewapening vallen. Sta open voor een totaal liefdevol leven. Blijf vertrouwen en laat je waakzaamheid los, waardoor weliswaar onzekere gevoelens kunnen ontstaan, maar elke emotie is tijdelijk en zal snel voorbijgaan.


“Jouw taak is niet om liefde te zoeken, maar alleen om te zoeken en te vinden

alle barrières in jezelf die je ertegen hebt gebouwd”

~ Rumi ~


6.    Neem je verantwoordelijkheid

Je pijn en je hart helen is je eigen verantwoordelijkheid. Het helpt nooit om een vinger te wijzen naar iets of iemand die het heeft veroorzaakt. Dat is niet de oplossing. Niemand kan je pijn genezen, behalve jij.

Maar je hoeft het niet alleen te doen

Maar dat betekent niet dat je daar geen hulp bij kunt krijgen. Integendeel, hulp zoeken is heel belangrijk. Leg de oplossing niet bij de ander. Je moet het zélf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Dus zoek een vriend of in sommige gevallen een therapeut. Zoek hulp.

Wanneer je verliefd bent op iemand, in elkaars liefdevolle aanwezigheid of tijdens vrijen, kan je hart zich plotseling spontaan openen. De pijn zal verzachten en misschien zelfs verdwijnen. Voor een tijdje of permanent. Liefde kan je hart helen en opnieuw openen.

7.    Wees je bewust van je gedachten

Wees je bewust van welke gedachten je hebt. Welke verhalen je gemaakt hebt over je pijnstukken, of de verhalen die pijnstukken creëren. Vraag jezelf eens af of die gedachten wel objectief waar zijn en of ze helpend zijn. Waar je de stemmen van anderen hoort praten, en wat je eigen hart zegt. Realiseer je dat veel pijn wordt veroorzaakt door negatieve gedachten en overtuigingen in plaats van door feitelijke feiten en ervaringen. Gebruik dus ook je gezond verstand, en zeker je bewustzijn, om dergelijke verhalen te ontmaskeren en de pijn ervan los te laten.

8.    Breng je aandacht naar je hart en ontspan

Richt zo vaak als je kunt gedurende de dag kunt je aandacht op je hart. Open je hart, laat je hart openstaan ​​voor het voelen van onvoorwaardelijke liefde. Oefen je hart volledig te ontspannen en laat tegelijk je lichaam mee ontspannen.

Begin eens met wat ontspanningstechnieken. Zolang er spanning in je geest en in je lichaam is, zal je hart niet de ruimte vinden waarin het zich kan openen. Neem eens de tijd voor jezelf.

Ga maar eens comfortabel op een bank of bed liggen. Adem zacht in en laat je ademhaling naar je borst glijden, als een warme golfstroom. Verzacht en verwarm je borst en ook je hart (chakra). Adem in je verbeelding een ​​beetje zonneschijn in en laat je hart warm worden. Laat het zachter worden, ontspan.

Voel eens waar spanning is in de rest van je lichaam. Adem naar elke plek die pijn doet. Adem warmte in… adem warmte uit…

Onvoorwaardelijke liefde voelt aan als het ontvangen van het eeuwige licht van de zon na een lange koude donkere winter. De warmte van de zon schijnt naar binnen en is eindeloos. De warmte blijft stromen en geeft je meer en meer, vooral ook als je het moeilijk kunt ontvangen. Stel je maar voor dat in je hart de mooiste bloem zit, die zijn bloembladen opent voor de zon en de gouden zonnestralen ontvangt. Laat dit warme licht in je hart komen en verspreidt het door je hele lichaam!

Lees meer over de kracht van ademen

9.     Wees mild

schild om je hartWees geduldig met dit proces van je schilden neer laten. Haast jezelf niet, neem de tijd. En veroordeel jezelf niet omdat het niet snel genoeg gaat. Omarm jezelf met liefde, met begrip, mededogen en zachtheid.

En weet, dat het niveau waarop je bereid bent je gevangenis te voelen, je ook naar hetzelfde niveau van vrijheid leidt, dat je zult bereiken. Het kan even duren voordat je een echte verschuiving voelt.

Oefen elke dag even, laat je schilden weten dat ze hun werk hebben gedaan en dat het veilig is om te stoppen met het beschermen van je ego. Hoe meer je kunt vertrouwen, dat wie jij écht bent geen bescherming nodig heeft, hoe sneller en gemakkelijker je schilden zullen smelten.

10.    Liefdevolle aanraking

Een manier om ontspanning in je hart te brengen, zodat het kan openen, zodat de schilden kunnen smelten, is door je lichaam, je hart te strelen. Strelen met al je aandacht, heel je aanwezigheid, maar ook dus ook fysiek, met je vingers, je handen.

Ga gemakkelijk liggen, zet zachte muziek op. Zorg ervoor dat je comfortabel, warm en ongestoord bent. Je kunt naakt zijn, of in soepele kleding. Raak zachtjes je lichaam aan. Hoe, waar, het maakt niet uit. Volg je gevoel, laat je intuïtie maar de weg wijzen. Streel langzaam en zacht. Doe dat minstens 5 minuten of zoveel langer dat goed voelt. Raak pijnlijke of gespannen plaatsen aan en streel ze zachtjes.

Ga dan naar de borst, het gebied van het hart. Strelen zachtjes je hartgebied in cirkelvormige bewegingen, iets dichter bij je hart. Zacht en warm, vol aandacht voor wat er is, je komt steeds dichter bij je hart. Leg dan zachtjes je handen op je hart. Rustig  maar, stil. Misschien, als je nog steeds spanning voelt, maak dan nog wat heel zachte rondjes om je hart(chakra), totdat je voelt dat ontspanning plaats vindt. Omvat je hart met alle liefde die in je is …

11.    Dankbaarheid

Een van de meest krachtige manieren om pijn te verzachten en je hart te openen is dankbaarheid. Bewust zijn van en aandacht schenken aan de prachtige dingen, die in je leven gebeuren, creëert een gevoel van diepe dankbaarheid. Het gaat niet om het overrulen of onderdrukken van pijn, ongemak of negatieve gevoelens. Het is gewoon weten en toestaan, dat pijn en fijn allebei onderdelen van je leven zijn. Dat je leven leiden betekent dat je het allebei hebt. Het gevoel van dankbaarheid kan overweldigend zijn en een grote ruimte voor liefde creëren in je hart en in je leven. En in deze liefdevolle ruimte kan heling plaatsvinden.

12.    Hartmeditatie

Leven met een open hart is prachtig. Je voelt je goed, je voelt je liefdevol. Leven met een open hart geeft je een gevoel van innig welzijn: je voelt vrede, balans, en harmonie in je leven. Je voelt je verbonden met jezelf, met anderen, met de wereld. Wanneer je hartchakra is geopend, voel je je veilig, vredig, vreugdevol, liefhebbend, en helemaal thuis.

Hartmeditatie is zo ongelooflijk helpend om de pijn te genezen en je hart te openen. Een open hart betekent niet dat je alleen vreugde en geluk voelt. Het betekent dat je álles kunt voelen, dat gevoeld wil worden. En dat je al die gevoelens kunt accepteren en dat je ermee kunt leven. Dat je de pijn kunt omarmen met je liefdevolle, helende aanwezigheid.

Er zijn een groot aantal manieren om je hart (chakra) te openen. In het artikel  “21 manieren om je hartchakra te openen” vind je daar veel meditaties en oefeningen voor. Je kunt die ook in combinatie met elkaar gebruiken en zo krijg je talloze mogelijkheden.

13.    Leven met een open hart

Ik wil toch ook onze cursus “Leven met een open hart” onder je aandacht brengen. In deze cursus gaan we uitgebreid in op dit onderwerp, we bespreken het uitvoerig en bieden je een hele reeks oefeningen, inzichten en (geleide) meditaties, die je werkelijk zullen helpen om je hart (opnieuw) te openen.

Als je oude (pijn) stukken tegenkomt, vind je ondersteuning om te helen en los te laten. Geleidelijk aan kun je jezelf meer en meer openen en ga je terug naar je oorspronkelijke staat van zijn, namelijk dat je Liefde bént.

Na deze oefeningen zullen de schilden er uiteindelijk aan gewend zijn naar beneden te blijven. Wanneer het hart voldoende opent, en waar je op een moment gedurende de dag opeens tranen van dankbaarheid bij je voelt opkomen, daar gebeurt al heling. Er is een echte held voor nodig om op dit hartopeningsproces te vertrouwen, maar de opening en het geluk die je zult voelen zijn meer dan je ooit eerder hebt ervaren!


Heling voor het hart


Het grootste geschenk dat je zelf kunt geven

Wanneer je hart niet langer wordt afgeschermd, doet zich een werkelijk verbazingwekkend fenomeen voor. Misschien zijn er mensen waarvan je ooit dacht dat je ze beter kunt vermijden. Dan worden ze misschien een geweldige kans om te groeien. Een open hart is een goddelijke toegangspoort tot het verkennen van een geheel nieuwe wereld! Je zult kwetsbaar kunnen zijn. En dan kan je leven stromende en rijker zijn.

Je zult je hand kunnen uitsteken en mensen toelaten om je te voelen en de echte jij te zien. Je kunt je zo diep laten raken, dat je hart wordt overweldigd en je de tranen van geluk niet kunt bedwingen. Dit begint allemaal door je hart gevoeliger, open en ontvankelijk te maken voor de liefde die in alles en iedereen is!

Dit goddelijke niveau van liefde is groter dan alles waar je ooit van hebt gedroomd. Als je de beperkingen op liefde kunt uitbreiden, als je liefde kunt geven en ontvangen, zal je je geweldig voelen.

Anders blijf je je verstoppen, jezelf beschermen tegen mogelijke pijn, je blijft zitten achter een muur van een groot misverstand. Want wie heeft er eigenlijk bescherming nodig? Dit is alleen je ego, de illusie van wie je bent. Wat zou er gebeuren als je jezelf door deze ervaring totaal naar de andere kant durft te duiken?

Wanneer je je schild neerlaat, kun je door alles diep worden geraakt. Een kleine bloem, een boom, een vogel op de tak, alles kan je raken. Dit is zo’n rijkdom, zo’n plezier en echt geluk!

Dus geef jezelf dit geschenk om je hart te helen en met een open hart te leven. Je krijgt een diepe kracht waarmee je echte orgastische gelukzaligheid kunt ervaren. Om te totaal te (be)leven!


Lees meer

Deze serie bestaat uit de volgende artikelen:

Love is a good feeling

Seks, liefde en extase

Wat is een hartorgasme

 

Of ga terug naar alles over Hart-meditatie


OTL, powered by Satori en Solana

Heling voor het hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *