Spelen met je energieveld – 6 leuke energetische oefeningen

Spelen is leuk, spelen met energie is nog leuker. In tantra wordt veel gewerkt met levensenergie in allerlei vormen. Energie is echter energie en het is in alles aanwezig. Sterker nog uiteindelijk is alles energie. Zelfs alle materie is uiteindelijk energie.

Energie (vrij)maken

We zijn onze levensenergie eigenlijk nauwelijks bewust. Ja, als het “op” is dan voelen we ons “leeg”. Er zijn simpele manieren om je wat bewuster te worden van je energie, om je levensenergie te activeren.

Spelen met je energieveld - handen met lichtOefening: handen wrijven.

Wrijf eens met kracht in je handen. Voel hoe het warm wordt. Warmte is niets anders dan een vorm van energie. Voel nu je handen. Voel de warmte. Misschien voel je ook andere sensaties, bijvoorbeeld dat je handen wat tintelen en/of lichter zijn geworden.

Energie voelen

Feitelijk heb je nu je energie al gevoeld. Maar het kan nog duidelijker.

Oefening: handen wrijven en op wisselende afstand van elkaar houden.

Hou direct na het wrijven je handen eens met de handpalmen naar elkaar toe. Begin op zo’n 40 cm afstand en brengen je handen dan naar elkaar toe. Merk op wat je voelt. Het is misschien heel subtiel, maar voel je geen weerstand of zoiets? Alsof er wat tussen je handen zit? Speel er maar mee.

Oefening handenspel: handen op wisselende afstand van de handen van een ander.

Misschien heb je een partner of gezin. Speel dan het handenspel met een vriend(in). Speel eens met elkaars handen. Wrijf op dezelfde manier je handen warm en richt je handen dan op elkaar. Speel ook nu met de afstand. Maak er maar een spontaan handenspel van, een dans waarin de handen en de energie centraal staat.


Het lijkt op weerstand, je voelt “iets” dat je aanraakt / tegenhoudt


Je aura voelen

spelen met je energieveld - energiestromenLichaamsenergie

Je lichaamsenergie, je levensenergie zit in en om je lichaam heen. Binnen je lichaam zijn er energiecentra (chakra’s) en energiebanen (o.a. meridianen). Ga maar even naar “binnen” en richt je aandacht op je binnenwereld. Doe je ogen maar dicht. Kijk naar binnen. Voel je lichaam, voel je energie. Je hoeft het niet te benoemen, je voelt het wel.

Auraveld

spelen met je energieveld - energielichamenOm je lichaam heen is ook een energieveld. Als iemand (ongevraagd) te dicht bij komt merkt je dat. Hij/zij komt je energieveld binnen terwijl je dat niet wilt. Dat voelt niet fijn, voelt als een grensoverschrijding. En dat is het ook. De persoon komt één van je energielichamen binnen. De bekendste is je aura. Bekend in dit verband zijn de Kilian foto’s. Kilian heeft zo het Auraveld zichtbaar gemaakt. Probeer maar of jij je aura kan voelen. Een energieveld tot zo’n 10-15 cm om je heen. Het geeft je misschien het gevoel dat je groter bent dan je fysiek. Zoals gezegd er zijn nog meer energielichamen.

Oefening: energetische grenzen voelen / bewaken.

Een hele bekende oefening in tantra m.b.t. energielichamen is die waarbij je heel langzaam naar elkaar toeloopt. Er wordt je gevraagd die afstand aan te houden waarbij jij je (nog) prettig voelt. De kern van de oefening is om je energieveld te voelen en te weten wanneer iemand (ongewenst) in je energieveld komt. Vind je dat prettig, dan voelt het fijn. Vind je dat niet prettig, dan voelt het niet fijn. Het zijn twee energievelden die elkaar raken en vermengen. Doe dit grenzenspel liefst met verschillende personen: iemand die je heel graag mag en bijvoorbeeld iemand die je niet kent. Voel het verschil. Word je bewust van je private space.

Spelen met energie

Als je iemand hebt gevonden waarbij jij je prettig voelt, ofwel waarbij de energieën wel “matchen”, speel dan met jullie energie. Wrijf je handen zoals hiervoor. Wrijf de voorkant van je/elkaars lichaam ook lekker warm. Doe dan onderstaande oefening.

Oefening: energiebol maken.

Maak dan – te beginnen met jullie handen – een energiebol tussen jullie in. Een denkbeeldige ballon gevuld met energie. Een ballon die ook steeds groter wordt. Uiteindelijk kunnen jullie zelfs “in” de energiebol stappen. Zie / ervaar de Bubble of YOY.

Oefening: Loving Touch op afstand – > aura masseren.

Energie is een machtig, krachtig verschijnsel. Naast fysieke aanraking kun je een ander ook energetisch aanraking. Waar jij je aandacht (energie) op richt, dat groeit. Dus probeer eens van een afstandje een ander een massage te geven. Masseer de aura van je vriend(in). Doe dat heel liefdevol (stuur liefdesenergie) en vooral rustig. Weet welk deel je masseert. Begin zo’n 5-10 cm van het lichaam. Naarmate je (beide) gevoeliger wordt, kun je de afstand groter maken. Word je gemasseerd, doe dan je ogen dicht en voel wat je voelt. Vergeet niet te wisselen…


Meditatietips

Vond je bovenstaande oefeningen leuk? Tantra zit er vol mee. We hebben een meditatiebibliotheek vol oefeningen en meer dan 100 tantra meditaties, zowel voor alleen als duo-meditaties.

Meditatiebibliotheek

Energie activeren: 5 minuten Shaken.
Lekker in een energie bad? Doe de Shiva Shower.
Energie uitwisselen? Ervaar de LoveSwing.

Lees meer

PDF OTL-Energie en chakras

Terug naar Intimiteit Oefeningen.

Ga naar Tantra – Intimiteit – Verbinding.


Zoektermen

Categorie: meditatiebibliotheek, artikelen

 

Spelen met je energieveld
Getagd op: