1001 tips om meer in je lijf komen. Zo doe je dat!

Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart.

1001 tips om uit je hoofd te komen Dit is een slogan die centraal staat bij Online Tantra Leren. Iedereen wil wel graag meer rust in zijn hoofd. Volgens ons is het dé weg om uit je hoofd te komen door eerst in je lichaam te zakken en dan verbinding met je hart te maken.

Maar hoe doe je dat dan? Hoe kom je uit je hoofd? Hoe kom je in je lijf? Tja, niet door er over na te denken. Niet door te praten of te filosoferen. Natuurlijk zijn er 1001 mogelijkheden. In dit artikel vind je “slechts” enkele tips die dan ook nog tantrisch georiënteerd zijn. Weet dat fysieke arbeid, sporten, dansen, springen, eten, sauna, slapen en/of vakantie allemaal manieren zijn die een sterke invloed hebben op je lichaam. Er zijn zó veel manieren om (meer) in je lichaam te komen.

We beginnen met wat inzichten (toch een beetje mentaal dus), en daarna vind je concrete oefeningen en tips.


1001 tips om meer in je lijf komen


Contact met je lichaam maken

lijfenergieLieve mensen, misschien geldt het niet voor jou, maar de meesten van ons zijn “hoofd-mensen” geworden. We leven de hele dag in ons hoofd. De ene gedachte na de andere. Op zich niet erg, maar het lichaam raakt dan wel onderbelicht. Tijd dan dus om het contact met je lichaam te herstellen. Dat lichaam, dat feitelijk de tempel is waarin je woont. Dus kijk eens rond in je huis.

Geef je lijf aandacht

Tijd om je lichaam aandacht te geven i.p.v. het als vanzelfsprekendheid aan te nemen. En waarom niet lief zijn voor je lijf – zorgen voor je lijf? De 3 RRR-en, een trio dat mij met de paplepel is ingegeven: Rust, reinheid en regelmaat. Dus zorg voor voldoende (nacht)rust, verzorg (vertroetel) je lichaam en zorg voor regelmaat (daar houdt je biologische klok van). Je huis, je auto, je lichaam, alles heeft allemaal met regelmaat zorg en onderhoud nodig.

Ademen is een prachtige manier om contact te maken met je lichaam. Zie de kracht van ademen. Lekker met je adem mee naar binnen gaan. Rond ademen, rond kijken (alles even checken), rust en voeding (zuurstof/energie) naar binnen brengen. Een adempauze creëert rust en ontspanning. Dus heb je de focus op je adem dan zak je daarmee meer en meer (en sneller) in je lichaam.


1001 tips om meer in je lijf komen


Lichaamsbewustzijn creëren

Tantra is groeien in bewustzijn en daar hoort lichaamsbewustzijn absoluut bij. Hoe voel jij je? Hoe voelt je lichaam zich? Voel jij je gezond? Hoe is het eigenlijk gesteld met je lichaam? Door je dit soort vragen regelmatig te stellen EN te voelen wat het antwoord is, creëer je (meer) lichaamsbewustzijn. Hoe houd jij je lichaam gezond? Hoe doe jíj dat? Wat is gezond voor jou?

Lichaamsbewustzijn is weten wat bij jou past (qua eten, beweging, inspanning), wat jou triggert (warm weer, borsten, aardbeien). En ook: de dingen doen (of laten) die (niet) bij je lichaam passen.

Energiesysteem – chakra’s

Lichaamsbewustzijn heeft ook te maken met kennis nemen van je energie systeem / chakra’s. Weten hoe het met je energiehuishouding gesteld is. Zie bijvoorbeeld de bodycheck. Het is belangrijk de signalen van je lichaam te (h)erkennen en daar adequaat op te reageren. D.w.z. te luisteren naar en te zorgen voor je lichaam. “Pijn” is een krachtig signaal, maar “fijn” ook.

Weet wanneer jij je weldadig gelukkig voelt…(en waarom).

Ademen

We zeiden het hiervoor al, ademen is belangrijk. Een volledige ademhaling is echt geweldig om te ervaren. Misschien heeft je geest en lichaam eerst een beetje tijd nodig om er aan te wennen, maar als jij jezelf regelmatig een zuurstof/energie bad geeft, dan wordt je lichaam(sbewustzijn) nog alerter, nog scherper in de waarneming en functioneren.

Je lijf bewegen

Als je de hele dag alleen maar zit, verwaarloos jij je lichaam. Contact maken met je lichaam doe je door het regelmatig en heel bewust te bewegen. Natuurlijk zijn daar allerlei manieren voor. Enkele (tantrische) manieren zijn:

 • Sta op, ga meditatief wandelen, een heel bewust blokje om.
 • Breng je lichaam regelmatig rustig in beweging. Hou je lichaam nooit stijf en stram.
 • Maak zachte, ronde bewegingen.
 • Train je bekkenbodemspieren, speel met je PC-spier.
 • Doe bekken moves, ofwel: kantel je bekken rustig en soepel naar voor en weer naar achter.
 • Maak draaiende bewegingen met je heupen (denk maar aan die Jamaicaanse danseres).
 • Begin de dag met shaken. 10 minuutjes per dag doet al wonderen.
 • Doe regelmatig een slow flow dance. Lekker in de kamer dansen op je favoriete muziek.
 • En uiteraard kun je ook dynamische bewegingen maken. Jump around!

1001 tips om meer in je lijf komen


Je senses (zintuigen) gebruiken

De meeste Westerse vormen van tantra zijn helemaal weg van de Awakening of the Senses. Niet onterecht trouwens… Tantra is weliswaar meer, maar het gebruik van je zintuigen brengt je zeker in directe verbinding met je lijf. Je lijf, je zintuigen zijn de verbinding tussen jou en de buitenwereld. Dus gebruik je senses heel bewust.

Doe dit ook direct. Daar bedoelen we mee: zonder tussenkomst van je brein. Laat wat je ziet geen “replay” vanuit je brein zijn van de vorige zonsondergang, maar zie deze zonsondergang alsof je hem nog nooit gezien hebt. Vergeet het verleden. Kijk echt naar je partner of vriend. Proef je koffie i.p.v. haar routineus naar binnen te gooien. Hoor de vogels…

Een mooie manier om in je lichaam te komen is ook om naar buiten te gaan. Liefst in de natuur, maar een mooie stadswandeling is ook prima. Gebruik je senses en ga op in het grotere geheel. Laat je plat regenen… Geniet van stormy weather. Vergeet wat verstandig is en geniet!

Je lijf – emoties voelen

Om te kunnen genieten moet je wel kunnen en durven voelen. Om het gevoel van (emotionele of fysieke) pijn te vermijden onderdrukken we vaak ons gevoel. De traditionele man is daarin heel sterk (getraind). Een soldaat kan/mag ook niet voelen! Maar voelen, emoties brengen je in je lijf! Begin met ontspanningsoefeningen. Je lichaam rustig bewegen, ontspannen, rustiger worden, leren even niets te doen. Dan/daarna kan jij je ademhaling gebruiken om meer naar je emotionele centrum te gaan. Dit zit in je 2e chakra, in je onderbuik. Maak je buik maar zacht en toegankelijk. Doe een buik ademhaling.

Meestal worden we overmand (?) door emoties. Ze overvallen ons meestal. Toch worden ze getriggerd door bijv. een actie/opmerking van iemand, een gebeurtenis of een herinnering. Met wat trainen (bewustzijn) kun je die emoties al voelen opkomen vóórdat ze je “overnemen”. Je voelt je boos worden. Of je voelt je irritatie groeien. Je voelt dat iets je blij maakt. Je voelt je opwinding groeien… Door je emoties te (h)erkennen kom je in contact met je body en mind. Je leert triggers herkennen (en je lichamelijke reacties daarop)…

Herken je grenzen

In contact met je lijf zijn maakt je ook bewust van je (fysieke) grenzen. Dit gaat over hele praktische fysieke grenzen. 50 graden hitte is niet zo fijn. Maar het gaat ook over mentale / emotionele / energetische grenzen. Door grenzen te (h)erkennen, bewaken en/of verleggen houd jij je lichaam in balans: Niet(s) meer onderdrukken, niet(s) meer uitleven. Voorbeeld: te lang niet eten/drinken is onderdrukken en dat leidt vaak tot uitleven: te veel drinken/eten als compensatie. Op tijd eten/drinken houdt je in balans.

Mochten er in je systeem onderdrukte emoties zitten (wat bij ons ALLEMAAL het geval is), dan is bewuste emotionele / energetische release het antwoord. Zorg ervoor dat je niemand daarmee beschadigt/opzadelt (ook jezelf niet). Doe het onder begeleiding als het “veel” is. Zoek bijv. een plek in de natuur om je boosheid of verdriet eruit te schreeuwen.


1001 tips om meer in je lijf komen


De energie in je lijf activeren

chakra'sRustig bewegen activeert je lichaam. Om je bloed en energie in beweging te krijgen is soms iets meer nodig. Heb je wel eens een koude douche genomen? Nee? Dan zou ik eens naar deze challenge kijken als ik jou was. Doen, die douche!

Je kunt ook regelmatig je energiebanen koesteren en vitaliseren. Zelf ben ik helemaal weg van de Meridiaan strekkingen, maar er zijn vele vormen.

Onze energie wordt door vele zaken geblokkeerd. Zie ook hierboven m.b.t. het voelen van je emoties. Daarom geeft het vaak heel veel energie als jij je uit! Als je uitspreekt wat je dwars zit. Als jij je hart lucht, de vuile was buiten zit. Dat hoeft niet altijd in de vorm van release (uitleven), maar kan ook in de vorm van inquiry en/of sharing.

Ben je alleen? Geen nood, je zult de eerste niet zijn die hardop praat tegen denkbeeldige personen (partner/baas/ouder). Trek er maar gekke bekken bij, druk de emotie die je voelt maar uit in je gezicht/lichaam. Zingen is ook geweldig. Open je keelchakra en laat je horen. Het zal je veel energie geven.

Tantra is één van de weinige spirituele stromingen, die ook met seksuele energie werkt. Dus activeer je seksuele energie. Hoe? Tja, van porno kijken tot meer verfijnde tantrische technieken. Weet wat voor jou werkt en doe het ALTIJD bewust en liefdevol. Altijd liefdevol voor jezelf (en de ander als dat van toepassing is). Zie de cursus (her)ontdek je seksualiteit.

Van onder naar boven is veel energie te activeren (als dat geblokkeerd is). Zo word je super energiek en toch ontspannen. Chakra activatie laat de energie in het betreffende chakra weer los en natuurlijk stromen. Te veel wordt getemperd, te weinig wordt geactiveerd. Hart meditatie is natuurlijk een favoriete chakra activatie. De Prana mudra activeert ze allemaal.


1001 tips om meer in je lijf komen


Fysieke intimiteit toelaten / opzoeken

Tja, hoe kom je in je lichaam? Door aanraking. De meeste van ons hebben huidhonger!!! We  worden veel te weinig aangeraakt. Aanraking maakt je happy. Je kunt:

 • Jezelf aanraken / strelen.
 • Je laten aanraken.
 • Leren huggen en dat dan veel doen.
 • Gaan voor een ontspanningsmassage.
 • Kiezen voor een tantrische massage.
 • En nog vele andere manieren

Vind je dit nog allemaal lastig, dan bevelen we de Cursus “Intimiteit begint bij jezelf aan.

als de buitenkant rustiger wordt

Samen spelen

Niets is zo lekker om in je lijf te komen als spelen. Samen spelen is eigenlijk nog beter. Kinderen leven lijfelijk met tomeloze energie. Voor volwassenen is spelen: spelen met intimiteit en seksualiteit. Spelen voor volwassenen is spelen met seks. En spelen voor volwassenen is spelen met hartsenergie. Spelen met de weg van lust naar liefde tot devotie. Onze artikelen staan er bol van, onze online cursussen zitten er vol mee. Zie:


Nog even alle tips op een rijtje: 1001 tips om meer in je lijf te komen

Contact met je lichaam maken

 • Tijd om je lichaam aandacht te geven i.p.v. het als vanzelfsprekendheid aan te nemen.
 • Lief zijn voor je lijf – zorgen voor je lijf?
 • RRR een trio dat mij met de paplepel is ingegeven. Rust, reinheid en regelmaat.
 • Ademen – mee naar binnen
 • Koude douche – doorademen

Lichaamsbewustzijn creëren

 • Hou je lichaam gezond – wat is gezond voor jou?
 • Weten wat past bij jou (eten, beweging, inspanning, triggers)
 • Kennis van je energie systeem / chakra’s
 • Signalen van je lichaam (h)erkennen
 • Volledige ademhaling

Je lijf bewegen

 • Zachte ronde bewegingen
 • Bekken moves
 • Shaken
 • Slow flow dance
 • Dynamische bewegingen

Je senses gebruiken

 • Awakening of the senses
 • Direct sensing
 • Naar buiten de natuur in
 • Stormy weather

Je lijf – emoties voelen

 • Ontspanningsoefeningen
 • Buik ademhaling
 • Emoties (h)erkennen
 • Triggers herkennen
 • Grenzen (h)erkennen, bewaken en/of verleggen
 • Bewuste emotionele release

De energie in je lijf activeren

 • Koude douches
 • Meridiaan strekkingen
 • Zingen – geluid maken
 • Dynamische beweging
 • Seksuele energie – innerflute
 • Chakra activatie

Fysieke intimiteit toelaten / opzoeken

 • Jezelf aanraken
 • Je laten aanraken
 • Huggen
 • Ontspanningsmassage
 • Tantrische massage

Samen spelen

 • Couples meditation
 • Sex magic
 • From sex to lovemaking

En, ben je iets wijzer geworden?

We hebben dit artikel geschreven om je heel concrete manieren aan te reiken om uit je hoofd, meer in je lijf te komen. We beseffen dat het allemaal in telegramstijl was (haha, wat is dat ook al weer een telegram?). Hopelijk heb je er echter iets aan. Geef gerust feedback! Hieronder kan dat. Heb je een mooie suggestie? Meld hem >>> schrijf a.u.b. een comment!

Cursus Hoe krijg je rust in je hoofd

OTLflyer - hoe krijg je rust in je hoofdWe hebben speciaal over dit thema een aparte cursus gemaakt. Die gaat niet alleen dieper op een aantal aspecten in, maar begeleid je ook bij het in je lijf en hart komen met een aantal mooie oefeningen en meditaties. We nodigen je daar dan ook van harte voor uit!

 

Zoals je in het artikel al bent tegen gekomen,  bieden we verschillende online cursussen op het gebied van intimiteit, seksualiteit, liefde en relaties. Zie ons product overzicht.


OTL, powered by Satori and Solana

1001 tips om meer in je lijf komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *