Eenzaamheid
Eenzaamheid is je helemaal alleen voelen, een gemis aan verbondenheid met anderen, een emotionele leegte of juist een enorm verdrietig gevoel. Pfff…, wat heeft het leven nou voor zin? Iedereen heeft er wel eens last van, van jong tot oud. Een moment van eenzaamheid, of een hele lange periode van eenzaamheid. Hoe langer het duurt hoe erger het wordt. Hoe langer eenzaam, hoe groter de isolatie, het gevoel “vast” te zitten, slachtoffer te zijn.
Niemand ziet me staan
Het kan ons zo maar gebeuren dat we ons eenzaam voelen. We hebben niets te doen, niemand zoekt ons op, niets dat ons boeit. We voelen een gemis, een gemis aan verbinding. Pffff helemaal alleen op de wereld. De neiging is groot om er iets mee te gaan doen…. Enerzijds misschien er helemaal in wegzakken, ons super slachtoffer (eenzaam) gaan voelen. Anderzijds om het eenzame gevoel te blokken en afleiding te zoeken. Tv kijken, Facebook scrollen, spelletjes spelen op je smartphone. Hoe dan ook, de eenzaamheid gaat er niet van weg.
Eenzaamheid – hoe komt het?
Eenzaamheid is een gevoel dat door vele “triggers” wordt veroorzaakt. Het is daarvoor ook niet nodig alleen te zijn. Je kunt je absoluut eenzaam voelen in een mensenmassa, in een vergadering, in een groepje vrienden, of zelfs in je relatie. Oorzaken van eenzaamheid zijn bijvoorbeeld het (plotselinge) verlies van je vrienden, partner, je baan, je gezondheid, je jeugd, je schoonheid. Het is niet zo dat ouderen per definitie eenzamer zijn, maar de combinatie van factoren helpt ze vaak niet. Denk ook niet dat alleen ouderen eenzaam zijn. Jongeren die buiten het “normale” vallen en/of “gepest” worden kunnen erg eenzaam zijn. Super slimme kinderen voelen zich ook vaak eenzaam. Kinderen die pas zijn verhuisd (andere school) vallen ook vaak ten prooi aan eenzaamheid.
Eenzaam: afgesloten en op slot
Je eenzaam voelen is geen fijn gevoel. Je voelt je geïsoleerd. Het maakt dat je “op slot” gaat. Je energie zet zich vast, je hart gaat dicht en je verdedigingswerken zijn super actief. Het is ook een vicieuze cirkel. Naarmate je eenzamer wordt neemt je vermogen om los en natuurlijk contact te leggen af. De projectie van de oorzaak is op de buitenwereld. Zie je wel, ze moeten me niet. Niemand zit op mij te wachten. Wie ziet mij nou staan? Het zelfvertrouwen neemt af, de isolatie neemt toe, eenzaamheid is geboren.
Eenzaam: dromen van een betere toekomst
Eenzaamheid heeft te maken met het gemis. Iemand die heel close voor je was is weggevallen of iemand die heel close voor je is is onbereikbaar. Misschien dat de situatie is veranderd, wat zo vertrouwd was is er niet meer. Maar… het komt! Je droomt van betere tijden. De projectie van geluk ligt in de toekomst en je sluit je helemaal af van (de pijn van) het heden. Alleen en afgesloten wacht je op betere tijden.
Eenzaamheid – wat doe je eraan?
Ik schreef dit artikel na het herlezen van Aloness een stukje uit het gedachtegoed van Osho. Helemaal waar, maar ook een beetje abstract. Dus vandaar nu wat concretere stappen, dingen om te doen. De kern van het verhaal is dat je weer tot leven komt. Dat jij je opent voor het Hier en Nu. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Jouw liefdevolle aanwezigheid brengt je weer in verbinding. Met jezelf, met anderen, met het bestaan.
Stap 1 – Bewust wording
Voel wat je voelt
Wie zich niet bewust is van zijn/haar eenzaamheid blijft er vast in “hangen”. Het is o zo makkelijk om je slachtoffer te voelen en dat gevoel steeds sterker te laten worden. Eckhart Tolle noemt dat zwelgen in je pijnlichaam. Dus… word je bewust van je eenzaamheid. Druk het niet weg, maar doorvoel het. Accepteer je gevoel, wat het ook is. Je voelt je eenzaam. Prima, dat mag! Het goede nieuws is… het gaat ook weer voorbij.
Neem je verantwoordelijkheid
Tegelijkertijd kan jij je realiseren dat je zelf verantwoordelijk bent voor dat eenzame gevoel. Laat nooit iemand de verantwoordelijkheid voor jouw geluk (en ongeluk) van je afnemen. Het is jouw leven, jouw gevoel, jouw verantwoordelijkheid. Je bent weliswaar niet wat je voelt (of denkt), maar het is wel jouw realisatie, jouw (gekozen) werkelijkheid. Het goede nieuws is… het kan ook anders.
Stap 2 – Verander iets
Stop met klagen
Van jongs af aan worden we opgevoed met het idee dat het altijd anders (beter) moet, dat zoals het NU is niet goed (genoeg) is. We zijn nooit tevreden! Wel eens een eenzame oudere tegengekomen die niet de hele dag aan het klagen is? Klagen is volksziekte nummer één. Stop met klagen, stop met anderen de schuld geven. Draai het fundamenteel om – om denken als basis houding. Zie het mooie in de wereld. Zie het mooie in elk contact. Waardeer de kleine dingen. Smile en geniet van wat er wel is!!!!
Verander je (kind)overtuigingen
Als je niets verandert, verandert er niets. Misschien is het al voldoende dat stopt met klagen en je verantwoordelijkheid neemt. Sowieso erg belangrijk. Misschien ook moet je iets veranderen aan je (kind)overtuigingen. Je bent bijvoorbeeld opgegroeid met de overtuiging dat jong (de kinderen) naar oud (ouders) komen. Tja, de jeugd denkt daar anders over, dus dan kan je lang wachten. Zo zijn er vele overtuigingen die het initiatief voor contact bij de ander of in de toekomst leggen. Maar het helpt niet als je daar op wacht! Veel overtuigingen (normen) staan verbinding in de weg. De kracht van je overtuigingen is enorm. Denk maar aan alle regels omtrent aanraking en intimiteit. Wat je gelooft (wat kan/mag/hoort) is wat er gebeurt in je leven. Gebruik dit in je voordeel!
Verander je toekomstbeeld
Een gevoel van eenzaamheid is oké, maar ligt ook aan jezelf. Daar kan je dus wat aan doen. Het belangrijkste misschien is je eigen houding. Kun jij een toekomst voor je zien vol contact en verbinding? Kun jij je zien met een open hart, jezelf zien stralen en volop in verbinding? Waar jij je energie in steekt dat groeit. Bedenk, doorvoel wat je wel wilt. Droom over, visualiseer een mooie(re) toekomst. Alles waar jij je energie in stopt groeit.
Leef in het NU
Maar leef in het nu. Zet je leven niet “on hold” totdat die toekomst daar is. Zo werkt het niet. Leef je dromen, en leef toch in het NU. Open jezelf NU. Open jezelf voor contact. Wees aanwezig en beschikbaar. Focus op wat er NU gebeurt en hoeveel potentiële verbinding daar wel niet in zit. Happiness is een keuze! Durf te kiezen. Zet gewoon de eerste stap.
Let your body talk
Let ook op je feitelijke houding t.o.v. contact. Probeer zo uitnodigend mogelijk te zijn. Waarom niet je huis (je Facebook pagina/uitingen) uitnodigend maken om daar gezellig samen te kunnen zijn. Laat je gedachten, je bodytalk, je woorden één grote uitnodiging zijn. Smile, sta daar met open armen. Laat jezelf zien, zoals je bent! Straal! Je bent prachtig! Het is heerlijk om samen met iemand te zijn die “echt” is. Wees daarom niet bang voor afwijzing en “show yourself”. Straal maar!
Stap 3 – Wees lief voor jezelf
Breng je energie in beweging
Misschien zit je som eenzaam en verlaten in een hoekje. In je “grot” misschien. Daar schijnen wel meer mannen in te zitten! Af en toe is het best lekker. Maar als het te lang duurt neemt de eenzaamheid, het isolatiegevoel exponentieel toe. Je kunt erin blijven zitten (en je verdriet verdrinken), je kan ook in beweging komen. De 3x RRR: rust, reinheid en regelmaat. Vroeg of laat is het tijd om je energie weer in beweging te brengen, jezelf (weer) te verzorgen, goed te eten, te bewegen (sporten). Als je energie beweegt, beweegt je emotie ook weer mee en komt er ruimte voor andere gevoelens. E-motion, grappig woord niet? Na regen komt zonneschijn. Tijd om te kiezen voor happiness.
Open je hart
De belangrijkste stap naar verbinding is gek genoeg de liefde die jij voor jezelf voelt. Voel jij je de moeite waard? Ben jij vol zelfvertrouwen? Je hoeft niet zo kritisch voor jezelf te zijn. Kom in je kracht en dan wordt de mening van een ander ook niet zo belangrijk meer. Dan ben je eigenlijk altijd happy met jezelf, óók als je alleen bent. Dus adem, open je hart. Voel de liefde in je lijf. Leer houden van jezelf. En werk aan je rugzakje. We hebben allemaal wel iets uit ons verleden wat ons tegenhoudt écht en altijd van onszelf te houden (of contact te maken met anderen). Doe de meditatie!!!
Weet en ga voor wat je fijn vind
Zorgen voor jezelf is ook weten wat je fijn vindt. Weten wat bij je past en wat niet. Sommige mensen zijn van nature nu eenmaal meer op zichzelf, sommigen van ons vinden het heerlijk om onder de mensen te zijn. Soms ga je voor (veel) ondiepe contacten, anderen vinden werkelijke diepgang in de verbinding essentieel. Soms heb je wel behoefte aan contact, soms juist niet. Ken jezelf brother / sister, weet wat bij jou past (en ga er voor!).
Dankbaar voor wat er wel is
Niemand is helemaal alleen, je komt altijd wel mensen tegen, bent altijd wel in contact. Het is maar dat je het kunt zien. Focus en zie daarom wat er wel is. Wees dankbaar voor de kleinere, subtielere manieren van contact. Denk ook niet dat contact altijd fysiek hoeft te zijn. JIJ kan heel liefdevol aan anderen denken, over anderen praten, in energie met anderen verbonden zijn. Dáár heb je die ander niet eens voor nodig. Probeer het maar eens en wees niet verbaasd als die ander opeens contact op neemt.
Stap 4 – Kom in verbinding
Leef uitnodigend
Ben je wel eens in zo’n lang geweest, waar de tralies voor de deuren en ramen zitten? Tja dat nodigt niet uit voor contact. Veel mensen zijn nauwelijks beschikbaar voor contact, altijd maar druk druk druk. Hoe is dat met jou? Ben jij aanwezig? Ben je beschikbaar voor een praatje pot. Kijk je altijd boos en gesloten? Hoe is jouw bodytalk? Kijk je wel eens naar anderen? Krijgen anderen jou te zien? Reflecteer er maar eens op. Kijk (oefen desnoods) in de spiegel. Smile!!!
Zoek contact
De meeste artikelen over hoe eenzaamheid tegen te gaan, adviseren om contact te zoeken. Ja natuurlijk! Word lid van een sport- of hobby vereniging. Zoek mensen op op plekken waar ze zijn. Speel bingo, ga winkelen, date, praat met collega’s / de buren, word (of vraag) een buddy. Doe vrijwilligerswerk. Zoek het contact op en doe het vooral op jouw manier. Vind de aansluiting met hoe jij gebakken bent. Zoek gezamenlijke zingeving met anderen. Zet die eerste stap, zoek contact. Vergeet vooral niet je successen te vieren.
Focus op intimiteit
Het gevoel van verbinding heeft veel te maken met het aangaan van intimiteit. Zien en gezien worden. Aanraken en aangeraakt worden. Er zijn in Nederland vele subculturen die direct werken vanuit die intimiteitsbeleving. Denk maar aan de spirituele wereld. Denk aan Tantra, Yoga, Knuffel workshops, Biodanza, Ecstatic dance, Massage dans. Focus op intimiteit. Niet vanuit behoeftigheid, maar vanuit een oprecht verlangen. Niet om te “nemen”, maar om uit te wisselen. Het mooie spel van geven en ontvangen. Check activiteiten agenda’s, Fb evenementen, doe die workshops!
Doe iets voor een ander
Geven is een mooi startpunt voor verbinding. Met een open hart, met liefde voor jezelf, is het een mooie stap richting verbinding om iets te geven aan een ander. Dat kan zoiets moois zijn als een brede glimlach, onverdeelde aandacht, een oprecht compliment. Wat jij kan en wil doen voor iemand bepaal jezelf. Ga niet pleasen, doe het alleen vanuit je hart. Stroom over, geef wat je kunt missen, dan raak je nooit leeg. Zoek jouw weg en geniet van het resultaat.
Stap 5 – Leer Happy Alleen te zijn
Verslaafd aan doen
We zijn verslaafd aan doen. Heb jij wel eens “niets” gedaan? De kans is groot dat je mind na een paar minuten zegt dat je nu toch echt iets moet doen. Doen is een substituut geworden voor “ZIJN”. Veel doen en vooral snel en efficiënt doen is wat we met de paplepel binnen krijgen. Luieren is des duivels oorkussen. Dus… kom meer in verbinding met je werkelijke zelf. Leer jezelf kennen! Doe minder, doe eens niets. Geen TV, geen computer, smartphone, boek, activiteit. Gewaar worden van jezelf. Wie ben jij eigenlijk?
Leer genieten van “niks” doen
Slow down and relax. Liefdevol aanwezig zijn met alles wat er is. Het duurt wellicht even maar ZIJN is heerlijk. Naar binnen kijken is heerlijk! Liefdevol gewaarzijn van je gedachten (soms druk, soms super creatief). Oké je bent niet je gedachten, maar je kunt er wel handig gebruik van maken (en van genieten). Liefdevol gewaarzijn van je lichaam en al die sensaties die daarin verschijnen. Niets doen en liefdevol gewaarzijn. Lekker zitten, je ogen sluiten, relaxt ademen en genieten van de liefde in je hart, de liefde in heel je lijf. Mmmmm uren kan ik zo ZIJN.
Los van “hoe je hoort te zijn”
We moeten zo veel. Eenzaamheid ontstaat ook omdat we daar nooit aan kunnen voldoen. Het zijn niet alleen de stemmen buiten jou die druk opleggen. Nee, het is ook jou innerlijke stem, je innerlijke criticus die je stress geeft. Maar wat kan je nou eigenlijk gebeuren? Wat is nou belangrijk? Je wilt toch happy zijn? Dus maak je eens los van al die (zelf opgelegde) beperkingen, gooi het juk van je af. Wees jezelf, leef authentiek. Ben en doe meer zoals jij wilt. Doe eens gek! Wees weer eens spontaan… Doe eens wat je hart je ingeeft. Gebruik je creativiteit. Het is zo lekker om jezelf te zijn…
Ga de natuur in
Verbinding met jezelf, verbinding met anderen, verbinding met het bestaan. De natuur heeft een bijzondere invloed op de mens. De natuur brengt de zaken weer in balans. De energie die de natuur uitstraalt maak je zacht en ontvankelijk. De spanning valt gemakkelijker van je af. In de natuur open jij je als vanzelf. Waai lekker uit op het strand. Ga het bos in en adem de schone lucht in. Geniet van een wandeling langs het Pieterpad of de hei. Lekker zwemmen in een plas of gewoon liggen in het gras. Geniet van de wind, de vogels en alle dieren die je ziet. Voel hij jij je weer oplaad en klaar bent om te ont-moeten. En voor wie het kan voelen… Voel hoe je verbonden bent met het bestaan. YESSS, het leven is om geleefd te worden!
Alleen zijn versus Eenzaam zijn
We worden alleen geboren en gaan ook alleen het leven weer uit. Zoals Osho zegt daartussen leven we in de maatschappij met de sociale identiteit die ons is aangemeten. We vergeten wie we zijn. We zijn bang te ontdekken wie we zijn. Verslaafd aan doen, behoeftig aan contact, missen we waar het allemaal werkelijk om gaat.
Wie zichzelf leert kennen is nooit meer eenzaam. Je bent dan misschien wel alleen, maar niet eenzaam. Er valt zoveel te ont-dekken. Er zijn zoveel “lagen” af te pellen. En daar… diep verscholen onder al die conditionering, daar kan jij jezelf “vinden”. Niet dat je kwijt was, je was jezelf alleen vergeten.
Onderweg naar de kern, naar je centrum, kom je al die prachtige en minder prachtige elementen tegen. Neem ze allemaal liefdevol waar, accepteer alles wat je tegenkomt. Er is niets heerlijkers dan groeien in liefde en bewustzijn. Voelen dat je steeds meer in balans komt. Voelen dat JIJ in de kern mee doet. Body, mind, heart and soul. Nooit meer eenzaam.
Verbonden met jezelf
Verbinding met anderen
In verbinding met het bestaan
Meditatietips
Leer happy alleen zijn
Bewust ademen – gratis meditatie
Openen van je hart – gratis meditatie
Leven met een open hart – online cursus
Intimiteit begint bij jezelf – online cursus
Lees meer
Artikel aloneness (Osho- Engels)
Verslaafd aan liefde (Jan Geurtz – boekbespreking)
Eenzaamheid, powered by Solana en Satori